Hvordan skrive CV?
CV er forkortelse for Curriculum Vitae som på latinsk betyr livsløp. Den bør inneholde alt du har gjort som er relevant for den jobben du søker.
1. Layout
Tenk enkelt og oversiktlig når du skal skrive CV. Bruk samme font og skriftstørrelse i både CV og søknad, gode marger og tydelige overskrifter. Dette skaper et ryddig inntrykk. Dersom du ikke allerede har en CV kan du finne gode maler ved å søke etter CV-mal på nettet eller i Word.
Samtidig er det viktig å følge bransjestandard for den jobben du søker på. Skal du inn i en kreativ bransje, blir de neppe imponert over en CV-mal som er hentet fra Google.
2. Personalia
De aller viktigste personlige opplysningene å ha med i CV-en er:
- Navn
- Fødselsdato
- Adresse
- Kontaktopplysninger
3. Bilde
Det er ikke et krav om å ha bilde på CV-en, men det blir mer og mer vanlig. For den som mottar søknaden kan det være lettere å huske kandidater når de har sett et ansikt, og det gjør at man stikker seg ut blant søkere. Dersom du ønsker å ha et bilde på CV-en, bør du velge et som presenterer deg i jobbsammenheng. Ikke velg festbilder eller bilder med familien, velg et portrettbilde som fremstiller deg nøytralt og profesjonelt.
4. Nøkkelkvalifikasjoner
Nøkkelkvalifikasjoner bør plasseres høyt på CV-en, gjerne som en egen boks med punktliste. Formålet er å gi leseren en forståelse av hvem du er og hva du kan, og det er viktig at du trekker fram det som er mest relevant av erfaring og personlige egenskaper for den stillingen du søker.
Innholdet i denne boksen bør tilpasses hver enkelte mottaker, noe som betyr at du kanskje må velge andre nøkkelkvalifikasjoner til en annen stilling.
5. Oversikt over studier og arbeidssteder
Mange er usikre på om de skal føre opp studier eller arbeidserfaring først, og svaret er at du skal velge det som er mest relevant for stillingen du søker på. Har du for eksempel utdannelse innen markedsføring, men erfaring innen administrasjon og søker deg videre i den retningen, bør du velge arbeidserfaring før utdannelse.
Utdannelse, arbeidserfaring, frivillig arbeid og annen erfaring skal føres opp i omvendt kronologisk rekkefølge, altså det siste du har gjort først. Dersom du har gjort veldig mye forskjellig som å jobbe i flere butikker, kan du samle dette i samme post.
Under hver post bør du notere relevante ansvarsområder og oppgaver du har hatt, i tillegg til de gode resultatene. Har du for eksempel oppnådd gode salgsresultater eller ledet et stort prosjekt i havn, bør du fremheve dette.
6. Kurs og kompetanse
Har du deltatt på kurs eller tatt sertifiseringer som kan være relevante for stillingen du søker på, bør dette føres opp. Du kan også notere teknologi og programmer du behersker, og spesifisere hvilket kunnskapsnivå du er på. Mange fører også opp hvilke førerkort de har, og hvilke språk de snakker.
Hvordan skrive CV?
Både søknad og CV skal være levende dokumenter, som bør åpnes og redigeres hver gang du har tatt et ekstra kurs, fått nye ansvarsområder eller lært deg et nytt IT-program. Den dagen du skal søke jobb skreddersyr du CV-en til den enkelte arbeidsgiver, ved å redigere vekk det innholdet som ikke er relevant for stillingen.
Mange vet at søknadsbrevet skal være personlig tilpasset mottakeren, men ikke alle er klar over at det samme gjelder CV-en. Det skaper et godt inntrykk om du henvender deg direkte til mottaker, for eksempel ved å skrive “Fremhevede nøkkelkvalifikasjoner som er relevante for Ruter AS”.
Husk også å gå over korrekturen for hver eneste gang du skal sende søknad og CV til en arbeidsgiver. En CV kan ikke inneholde skrivefeil.
Les mer: Hvordan søke jobb
Velkommen til Vikarpartner
Vikarpartner Bemanning har 30 års erfaring med bemanningsløsninger. Vi er en totalleverandør av vikartjenester og bemanningsoppdrag, og driver også med lederrekruttering i vår avdeling Businesspeople Rekruttering. Som vikarbyrå tilbyr vi skreddersydde bemanningsløsninger til bedrifter, noe som betyr at vi har tilgang til mange spennende ledige stillinger i Osloog på landsbasis.
Hos Vikarpartner Bemanning kan både kandidater og kunder forvente personlig oppfølging. Vi legger stor vekt på å bli kjent med begge parter, for å kunne finne en god match mellom bedrift og vikar. På den måten kan vi effektivt plassere kandidater som finner seg raskt til rette, og som i det lange løp kan få tilbud om fast stilling.
Fordeler med å jobbe som vikar
Vikarpartner Bemanning har et stort kontaktnettverk og bred innsikt i arbeidsmarkedet. Valg av kandidat til ledig stilling er basert på bedriftens faglige og sosiale behov samt kandidatens kvalifikasjoner.
Gjennom vår tilnærming hvor vi har fokus på å finne gode matcher, opplever vi ofte at kandidaten etterhvert får tilbud om fast ansettelse. Å starte som vikar er en god vei inn i en bedrift, ettersom både kandidaten og bedriften allerede vet at det blir et godt samarbeid.
For en aktiv arbeidssøker er det mange fordeler med å arbeide som vikar. Som vikar kan man få verdifull erfaring med ulike bransjer, arbeidsmetoder, virksomheter og typer ledelse. Man møter mange mennesker, bygger seg opp et stort kontaktnettverk og lærer seg nye ferdigheter gjennom praktisk erfaring.