Tips til jobbintervju
Har du blitt innkalt til jobbintervju? Du bør forberede deg godt, uansett hvor lang erfaring du har i arbeidslivet. Vi gir deg våre beste tips til jobbintervju.

Når drømmejobben er i sikte

Når du endelig får en invitasjon til å intervjue for drømmejobben, kan selv den beste av oss bli grepet av nervøsitet. Det å bli kalt inn på jobbintervju er en stor mulighet i livet, spesielt hvis det er en stilling du virkelig vil ha. Det er også en situasjon mange av oss kan bli usikre i, fordi det ikke er daglig kost å presentere seg selv innenfor slike rammer. 

Tips til jobbintervju

Vi gir deg våre beste tips til jobbintervju slik at du kan øke sjansene dine for å få jobben. 

1. Forbered deg godt på virksomheten

Før intervjuet må du forberede deg godt, både på presentasjonen av deg selv og på virksomheten du skal besøke. Besøk virksomhetens hjemmesider og sett deg godt inn i hva de holder på med. Hvis du vet hvem som skal intervjue deg, er det lurt å undersøke om dere har noen felles bekjente i nettverket. 

Mange selskaper skriver noe om sine verdier og forventninger på hjemmesidene, og her kan du finne et godt argument for hvorfor de skal ansette nettopp deg. Mange er på jakt etter medarbeidere som kan kjenne seg igjen i selskapets verdigrunnlag. Forsøk også å plukke opp hva slags tone og hvilken bedriftskultur som er gjeldende, og forsøk å legge deg omtrent på samme nivå. 

2. Les nyheter

Et godt tips til jobbintervju er å lese seg opp på bransjenyheter, eller nyheter som påvirker bedriften på noen som helst måte. Dette viser at du er oppdatert på fagfeltet, samt muligheter og utfordringer bedriften står overfor. 

Samme dag som du går på intervjuet bør du også lese dagens avis. Ikke bare viser dette at du er oppdatert på det aktuelle nyhetsbildet, det gir deg også nyttig stoff som kan brukes til småprat. 

Les mer: Bemanningsbyrå Oslo

3. Rydd opp på internett

Før du i det hele tatt sender en søknad, bør du undersøke hvordan du fremstår på internett. Aktive jobbsøkere bør ha en utfyllende og oppdatert beskrivelse av seg selv på LinkedIn, med et profesjonelt profilbilde. 

Mange rekrutterere googler aktuelle kandidater, så sørg for at ingen av bildene på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier framstiller deg i et ufordelaktig lys. Upassende bilder bør holdes privat.

4. Forbered gode svar

Under intervjuet vil du få spørsmål om yrkeserfaring, utdanning og hvorfor du har valgt din retning. Det er også vanlig å stille spørsmål om hva du liker å holde på med og hva du ikke trives så godt med. Du bør forberede gode svar på spørsmål som: 

  • Hvorfor vil du jobbe hos oss?
  • Hvilken ledertype trives du best med?
  • Hvilke oppgaver har du vært minst fornøyd med?
  • Hva er ditt forbedringspotensial?
  • Har du vært involvert i konflikter i jobbsammenheng?

Slike spørsmål finnes det ingen fasit på, men intervjueren ønsker å se hvordan du takler situasjonen. Det letes etter svar som kan fortelle noe om personligheten din, holdningene dine og hvilke forventninger du har til en arbeidsplass. 

Les mer: Hvordan søke jobb

5. Forbered gode eksempler

Mange intervjuere vil gjerne at kandidater skal fortelle om konkrete situasjoner hvor de har benyttet egenskapene det søkes etter. Et godt tips til jobbintervju er derfor å klargjøre eksempler hvor du kan fortelle hva du gjorde, og hvordan det gikk. Egenskapene det søkes etter finner du i stillingsannonsen. 

Lykkes du med dette, danner du et beskrivende og godt bilde av deg selv. Dette kan være avgjørende for at du får jobben framfor andre mennesker som er innkalt til jobbintervju. 

6. Førsteinntrykket er viktig

Det tar kun et par minutter å danne seg et inntrykk av en person, og dette kan være førende for resten av intervjuet. Derfor er det viktig at du gir et godt førsteinntrykk, og tenker over hvordan du kler deg, hva slags kroppsspråk du har og hvordan du uttrykker deg. Når du hilser på intervjueren bør du ha et fast håndtrykk, og se intervjueren rett i øynene mens du presenterer deg. Snakk rolig og tydelig, og unngå å avbryte intervjueren. 

Samtidig er det helt naturlig å være litt nervøs, både før og under intervjuet. Vær heller ærlig og si det som det er, enn å prøve å dekke over sannheten. 

7. Elevator Pitch

Vi har spart “The Elevator Pitch” til sist fordi det henger sammen med mange av punktene som allerede er nevnt. Dette er et kort salgsinnlegg med varighet på 30 til 90 sekunder, som skal være så interessant at lytteren har lyst til å høre mer. I løpet av sekunder skal du få frem relevante erfaringer og egenskaper, fange oppmerksomhet og overbevise intervjueren om at du er den rette til stillingen. 

Det sier seg selv at dette er noe man må øve grundig på. Lever din “Elevator Pitch” når intervjueren ber deg om å fortelle litt om deg selv. 

Med våre tips til jobbintervju står du godt rustet. Lykke til!