Man kan jo spørre seg noen ganger hva hensikten er med noen av spørsmålene som blir stilt i et intervju. Men vær trygg, det er en tanke bak samtlige.

Vi har plukket ut syv spørsmål det kan være greit å forberede seg på før ditt neste intervju. Spørsmål det ikke finnes noen fasit på, men som intervjueren ønsker å se hvordan du takler. Det letes etter svar som kan fortelle om personligheten din, holdningene dine og hvilke forventninger du har til din arbeidsplass. Dette kan ha stor betydning for hvordan du vil passe inn i bedriftskulturen.

 

1. Fortell om deg selv..

I intervjuforberedelsene er det mange som glemmer å trene på akkurat dette. For hva kan vel være så vanskelig med å fortelle om seg selv?

Å ha forberedt en “elevator pitch” kan være et fint utgangspunkt for svaret ditt. Ta utgangspunkt i stillingen du søker, og gi en kort beskrivelse av hvem du er og hva du står for. Se på det som en unik mulighet til å selge inn deg selv. Avslutt presentasjonen med å fortelle om din motivasjon til stillingen og hva du kan bidra med inn i bedriften. Ikke glem å få frem personligheten din, da det ikke kun står og faller på hva du kan prestere, men også hvordan du vil fungere inn i miljøet.

 

2. Hvorfor er du på jobbsøk? Hvorfor har du søkt på denne stillingen? Hvorfor vil du jobbe hos oss?

Fornøyde ansatte er sjeldent på jobbsøk. Ved å stille disse spørsmålene i en eller annen form letes det etter svar som forteller om du har realistiske forventninger til arbeidsplassen. I tillegg avslører det motivasjonen og egenskapene dine, og om du har satt deg godt inn i hva jobben innebærer. Det er heller ikke dumt å vise at du har lest deg litt opp på bransjen og selskapet du har søkt jobb hos.

 

3. Hvilken leder har du vært mest fornøyd med og hvorfor?

Igjen, her ønskes det svar som forteller om dine forventninger. Hva slags lederstil jobber du best med, og stemmer det overens med vedkommende som kan bli din leder?

 

4. Hvilke oppgaver har du hatt som du har vært minst fornøyd med?

Dette viser hvor fleksibel du er til arbeidsoppgavene, og hvordan du takler å få oppgaver som ikke er like motiverende.

 

5. Hvorfor bør vi ansette deg i denne stillingen?

Nå er scenen din. Du bør på forhånd ha tenkt igjennom hvilke tidligere erfaringer du har som vil komme godt med i denne stillingen. Gjennom svaret ditt vil intervjueren se hvordan du ordlegger deg for å få frem at du er bedre enn de andre kandidatene. Klarer du å balansere selvsikkerhet med å samtidig være ydmyk?

 

6. Hva er ditt forbedringspotensiale?

Alle har sider ved seg de trenger å jobbe med. Allikevel opplever vi at mange kandidater blir tatt litt på sengen når de får dette spørsmålet. Har du nok selvinnsikt til å kunne vokse i jobben? Du bør kunne nevne sider ved deg selv du kan bli bedre på profesjonelt. Forbered gjerne noen gode eksempler.

 

7. Har du vært involvert i konflikter i jobbsammenheng?

Svaret ditt vil kunne fortelle mye om deg som person. Du skal for all del være ærlig på intervjuet, men tenk på forhånd igjennom hva som er relevant for neste arbeidsgiver å vite. Lærte du noe av prosessen? Kan konflikten fortelle noe om dine egenskaper som styrker ditt kandidatur? Intervjueren er gjerne interessert i å vite hvordan du er som person og hvordan du tenker. Ha dette i bakhodet når du forbereder deg.

Husk, du kan aldri være for godt forberedt til et jobbintervju. Lykke til!

 

Er du på jakt etter drømmejobben? Ta en titt på ledige stillinger som vi har utlyst på vegne av våre oppdragsgivere, eller registrer deg i vårt system her for å bli kontaktet når din jobbmatch dukker opp! Du kan også besøke Businesspeople Rekruttering for å se ledige stillinger på leder,- mellomleder og spesialistnivå.